Inloggen | Registreren

Bestek

Schoondergang Van Zwanenburg beschikt over een compleet assortiment bestek voor de professionele gebruiker. Een goed bestek voor professioneel gebruik moet over de juiste corrosieweerstand, hardheid en goed polijst oppervlak beschikken. De verschillende modellen bestek zijn te verkrijgen in roestvrijstaal 18/0 en roestvrijstaal 18/10 kwaliteit. De items van de diverse besteklijnen zoals vorken, messen en lepels zijn per verpakking per item te leveren. Merken zoals Grocier, Eternum en Amefa. Bij Schoondergang Van Zwanenburg vindt u het bestek wat u zoekt.

Wat is roestvrijstaal?

Roestvrijstaal is in feite een legering van ijzer en chroom met een chroomgehalte van meer dan 11%.

Natuurlijke ijzerertsen worden in hoogovens verwerkt tot ruwijzer. Door de koolstof uit het ruwijzer te verwijderen, wordt staal geproduceerd. Dit staal vormt de basis voor de vervaardiging van bestek. Aangezien staal gevoelig is voor aantasting, zoals roestvorming en het veranderen in bruin poeder door onder andere zuurstof, moet het worden gelegeerd met andere (duurdere) metalen om de kwaliteit van het bestek te verbeteren. Voor zo'n legering van staal met bijvoorbeeld chroom, nikkel of molybdeen wordt de term "edelstaal" gebruikt. Hoogwaardig staal is essentieel voor kwalitatief goed bestek. Het productieproces van een mes omvat vaak wel 10 verschillende stappen voordat het daadwerkelijk een mes wordt. Voor bestek worden voornamelijk twee soorten edelstaal gebruikt, namelijk chroomstaal en chroomnikkelstaal.

 

Wat is chroomnikkelstaal (18/10) bestek?

Chroomnikkelstaal (18/10) bestek wordt verkregen door nikkel toe te voegen aan chroomstaal. Deze legering bevat tussen de 18 en 20% chroom en tussen de 8 en 10% nikkel. De meest voorkomende samenstelling voor bestek is 18% chroom en 10% nikkel, ook bekend als roestvast staal 18/10. Door de duurzaamheid van chroom, wat het staal corrosiebestendig maakt, en de helderheid van nikkel, ontstaat bestek van hoge kwaliteit. De toevoeging van zachtere nikkel aan het staal zorgt ervoor dat het bestek beter kan worden gepolijst. Hoe gladder het oppervlak van het bestek is gepolijst, hoe minder kans er is op het hechten van etensresten en reinigingsmiddelen. Bestek van chroomnikkelstaal 18/8 of 18/10 is daarom bijzonder geschikt voor professioneel gebruik en wordt gebruikt bij de productie van hoogwaardig roestvrijstalen bestek.

Chroomnikkelstaal bestek is over het algemeen ongeveer 15% duurder dan chroomstaal bestek, vanwege het verschil in materiaal. Bovendien is chroomnikkelstaal bestek vaak beter afgewerkt, wat het prijsverschil kan vergroten.

Naast de volledige roestbestendigheid heeft chroomnikkelstaal de volgende kenmerken:

  • Hardheid
  • Taaiheid
  • Niet-magnetisch
  • Volledig corrosiebestendig
  • Maximaal vlekvrij
  • Na reiniging het bestek droogwrijven met een zachte doek
  • Vaatwasmachinebestendig

Bestek van chroomstaal (18/0)

Dit staal bevat tussen 10 en 18% chroom en kan gehard zijn. Dit type staal wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van messen. Het lemmet van een mes moet namelijk gehard zijn om een efficiënte en duurzame snijkracht te garanderen zonder het porselein te beschadigen. Het chroom verbetert de corrosiebestendigheid van het bestek aanzienlijk, waardoor het beter bestand is tegen schadelijke stoffen. Er zijn echter omstandigheden die toch corrosie op het bestek kunnen veroorzaken, namelijk:

  • Water met een hoog chloridegehalte in combinatie met opgelost keukenzout in etensresten.
  • Directe en/of indirecte blootstelling aan etensresten voordat er wordt afgewassen.
  • Onder- of overdosering van reinigings- en naglansmiddelen in de vaatwasser.
  • Te hoge temperaturen tijdens het machinale afwassen, vooral in combinatie met de bovengenoemde punten.
  • De belangrijkste reden: het op gevoel doseren (vaak te veel) van reinigingsmiddelen tijdens het voorweken!

Door de toevoeging van chroom aan het staal krijgt het bestek een hoge mate van roestbestendigheid. Andere eigenschappen van chroomstaal zijn onder andere:

  • Hardheid
  • Taaiheid
  • Magnetisch (maar in beperkte mate)
  • Matige corrosieweerstand
  • Beperkte vatbaarheid voor vlekken
  • Na het reinigen van het bestek droogwrijven met een zachte doek
  • Vaatwasmachinebestendig

 

Onderhoudstips voor bestek:

Met de opkomst van vaatwassers en meer agressieve reinigingsmiddelen is het belangrijk om enkele tips te volgen om zo lang mogelijk plezier te hebben van uw bestek.

Mogelijke oorzaken van vlekvorming:

  • Onvoldoende reiniging of droging.
  • Te veel afwasmiddel of naglansmiddel gebruiken.
  • Producten langdurig ongereinigd laten liggen, waardoor zuren en zouten op het materiaal kunnen inwerken.
  • Contact tussen verschillende soorten staal, zoals chroom en chroomnikkel.

Om vlekvorming en corrosie te voorkomen, raden wij u aan om de volgende richtlijnen te volgen:

  • Spoel het bestek direct na gebruik af (niet laten weken of in water laten staan!).
  • Wrijf vochtige delen van het bestek goed droog met een doek.
  • Gebruik afwasmiddelen volgens de instructies van de fabrikant. Een extra vuile vaat heeft geen extra reinigingsmiddel nodig.
  • Volg de instructies voor het onderhoud van uw vaatwasser nauwkeurig.
  • Om mogelijke "contactcorrosie" te voorkomen (veroorzaakt door het aanraken van verschillende soorten metaal),

 

 

© 2024 Schoondergang van Zwanenburg
Realisatie: Urban Heroes

Storing? Bel +31(0)88 7890123